fredag 10 augusti 2012

Stendörren-Misterhult-Stendörren Själva paddlingen

 Att paddla i 21 dagar eller att maxa din semester.

Så var det dags att skriva ned mitt och Stefans lilla paddel äventyr för denna sommar. Efter massa planering så blev det Stendörren-Misterhult-Stendörren. Det är väl ta i att det var massa planering som gick åt inför denna resa.
Men Stefan hade köpt ny kajak och så det blev att paddla hela vägen istället bara enkel väg. Sen brukar det lösa sig för numera har vi en viss rutin att paddla ihop och känner till våra brister och fördelar.
Men det var bara packa ihop en kajak  och paddla och hämta upp Stefan. En dagstur till min gamla hemstad i ett soligt men blåsigt väder.

Så bar det iväg på blankvatten.



Här har det hänt något.
Gamla Oxelösund.
Efter att lastat kajak upp på bilen för njuta av en natt på en soffa, Blev det som vanligt paniken att handla mat och dryck. Sen frågan hur ska man få in allt i kajakerna? Nåja lite saker på däcket blev det. Vissa val har vi redan gjort som ex att varsina tält. Det är en lyx. Samma sak att med sig grill och fskegrejor. När det gäller mat och att handla blir det en särskild bloggpost om detta.
Planen var nu att paddla ganska rakt ned till Misterhult och inte ligga på mer2,5 mil om dagen. Och att ta oss tid att fika!
Sen var det att få med allt i kajakerna.

Så bar det iväg.

Bråvikens och Arkösunds skärgård

Varför ta en liten lugn första dagstripp? Bara att bita ihop och plocka Bråviken. Stefan hade inte paddlat över där förut, men med båt har det korsats en massa gånger. Så vattnen är väl bekanta för oss båda. Bråviken är väldigt öppet för grov sjögång och vindar. Dessutom en stor farled in till Norrköping. Annars är det en skärgård som jag inte har paddlat runt i.
Vägen vi valde var via Kungshamn, Risskär och sen rakt ned.  Denna dag var det motvind och sjö. Så vi fick bita ihop att nå den ö som vi ville slå läger på.


Det är visst en bit till andra sidan
Det blev lugnare när kom över.
Nu var det bara att hoppas att sovplatsen var ledig. Tyvärr såg vi inga sälar på överfarten, men havsörn seglade flera gånger vattnet. Massa sjöfågel som Stefan med sin vana sa samma massa namn på. Men inga ejder ungar såg vi. Det är inte bra för denna fågelart.

En falk tyckte att vi tog hans plats.
Ett glas champagne smakar alltid bra.
En bra tältplats med havet som utsikt.
 För komma ned till Arkösund kan man ta utvägen eller ta en vass kanal. Självklar tog vi den kortaste vägen. Arkösund är en trevlig sommar stad med gamla sommarhus . Ett bra stopp på vägen eller för en weekend.

Vasskanalen till Arkösund.
En glass och kaffe paus i Arkösund bredvid Sjöräddnings Sällskapet.
Som vanligt var det bara att paddla vidare för en lunch i någon skönt ställe och leta efter sovplats. Vi tog utsidan på Aspöja. Och hittade en okey tältplats. Skönt att sova vid utkanten av S:T Annas skärgård.

En reklam solnedgång. Det blev inte sämre när en örn gled förbi i solen.

Sankt Annas skärgård och Missjö.

Detta är ett av mina favorit områden att paddla i. Här kan jag paddla i en vecka utan ens ledsna. Gott om öar att utforska och campa på. Ett paddel mecka helt enkelt. Skärgården är verkligen levande och välskött. Även typiska paddlar campingplatser har toaletter och soppsortering som ex Äspskär. Jag rekommenderar gärna ST Annas kajakuthyrning som startplats med bra parkering för en liten kostnad och trevligt bemötande..
Men vi var bara på genom resa och planen var att lägga lite tid här på vägen upp. Men lite snirkande runt öar kan man ju inte motstå. Alltid kul att paddla på ställen man inte har varit på.

Lite renoveringsbehov kanske?
Inte denna gång.
Härliga klippor för en lunch.
 Tyvärr var det fortfarande fågelskyddsområde vid Häradskär-Tjärholmen. Otroligt vackert verkar det som och paddlare vi som träffade är det värt ett besök. Men vi fick bara paddla förbi och lägga området på minnet. Med andra ord ta det på vägen upp.
Det går inte paddla förbi här utan att äta glass på ST Annas kajakuthyrning. Sen bar det iväg mot Harstena.

Här har vi varit förut.
Stefan rejsar på mot Harstena.
Lite algblomning?
Behövs inte mycket utrymme för en fika.
Denna del av skärgården blir det ett stopp på Harstena. Tyvärr på denna del på året är det oftast stängt. Ja hela skärgården är anpassad till sommarlovet. Men på Harstena finns det flera bra ställen att tälta på. Dessutom riktigt skyddade ställen längst in i den stora viken. Vi har nämligen legat ett par dygn i skitväder där.
Nackdelen är om vinden kommer rakt in och man ska paddla ut. Full fart på vattnet in då.

Tuff utgång ifrån Harstena!

Renoveringsobjekt någon?

Harstena by. Det finns bra platser dra upp kajaker på.
Som det bör blev det ett stopp i Harstena By. Vi blev glatt överraskade att restaurangen var öppen. De hade nämligen chansat att ha en extra vecka. Självklart går det inte att ta tillfället i akt för lite lyx.

En trevlig meny.

Flundra med tillbehör. Bra betyg på detta.
Efter att pratat med andra paddlare som var på väg till Oxelösund ifrån Västervik Så bar det iväg för vatten och mat påfyllning vid Fyrudden. 

Gryt skärgård och Tjust skärgård

Så var det dags att fortsätta till vatten jag har paddlat väldigt lite i. Men delar av skärgården har jag tillbringat mina somrar i. Släkten är nämligen här ifrån.
Gryt skärgård är trevligt att paddla i. Många trevliga ställen finns.
Tjust skärgård är den sämre delen på vår paddling. Men det finns även flera guldkorn här. Det gäller bara hitta dem.
Västerviks kommun har verkligen något att lära sig av de andra kommunerna. De missar nog hela saken att vara en kustkommun för turism.Service! Standarden på toaletter och sopphämtning etc är helt enkelt usel. inget att rekommendera ifrån min sida.
Åter till paddlingen. Efter Fyrudden blev det panik leta efter ett bra sovställe. Nu börjar det bli ont om fina ställen men vi hittade en fin vik ändå.

Inte lätt att hitta bra kajak platser.

Det gäller att gå ut på rätt sida.

Nära till morgondoppet.
Potatisgratäng med grillat kött satt fint.
 Sen var det fortsatt paddling i ett soligt kustväder. Väldigt lite regn de första 11 dagarna om jag minns rätt. Lite regn på natten men annars hade vi verkligen tur med vädret.

På väg söder ut i solsken.

Ibland får man ta hjälp att klara de grunda ställena.

En och annan segelbåt. Ingen hög säsong nu.

Och där var det ett grund.
 Men nu siktade vi att campa vid farleden, men där jag trodde vi kunde låg det motorbåtar. Så vanligt fick vi leta vidare och humöret nåde lågvatten märket. Sen hittade vi nog en perfekt plats. Det brukar vara så ibland.

Inget fel med utsikten åt alla håll.

En av våra favorit rätter. Pasta med korv.

En skön sommarkväll.
Det var planerat ett besök hos min mamma som bor i närheten av Loftahammar. Det är inte helt fel att få lite mat och hembakat. Och få en varm dusch. Vi passade på att ladda upp alla batterier och tvätta alla kläder.Sen blev det en tur till Loftahamar för fylla på förråden.

Så paddlade vi ut på mina sommarlovs fiskevatten.

Värme och vindstilla med alger.
Planen var ta farleden ned till Västervik. Men jag tyckte att vore trevligt att paddla förbi Städholmens naturreservat. Det såg väldigt fint ut där. Misstänker att vi såg en säl på en klippa strax efter. Ångrar lite att vi inte paddlade ut till Storkläppen vid detta plattvattnen.
 
Kunde låta bli att snirka lite.

Städholmen. Väldigt fint här ute.

Storkläppen. Så nära.

Men vi hade bråttom till systembolaget i Västervik. Och fylla på lite mer mat och grillkol. Vi tog utvägen på grund av perfekt paddelväder.

Underbara klippor på Ekö. Horisont!

Fin navigering mellan massa stenar. Det blev några repor tror jag.
Gränsö kanal. Kajakerna börja känna sin födelseplats.

Västervik ifrån den vackra sidan.
Alltid när man kommer till ett nytt ställe med kajak. Så undrar man var går man i land? Samma sak här. Men plötsligt dök det upp en motor båt som hejade på oss. En av de som vi pratade med på Harstena var på båten och kände igen oss.Vilket sammanträffande! Så det var bara dra upp kajakerna och handla lite godsaker. För nu fanns inget ställe fylla på hela tiden när vi är Misterhult.

Som vanligt var det leta reda på en ö i blindo. Hittade ett okey ställe med utedass. Ja det var inte många nätter med sådan lyx.

Det duger som man brukar säga. Helt slut efter en lång paddling.

Lite klipp nöje.
 Som vanligt blev det sent på kvällen. Ja vid 10 snåret. Medan vi sitter och summerar dagen med en god maltwiskey säger Stefan tyst! Jo där var den. En Berguv satt på ön bredvid och hoade. Så mäktigt! Jag har inte hört berguv i skärgården. Så slutar en bra dag helt enkelt. Vad kan slå det?

Kladdkaka rester till frukost.
Ett av våra mål är att försöka att äta på de restauranger som finns i skärgården. Så vi tog en liten omväg till Idö. Ja det är ju låg säsong  och då är väl bara hoppas att det inte är stängt. Men mötas med frågan om vi hade bokat bord? Och det pga att det var fullt! Vi fick nöja oss med sitta utomhus.

Välskyltat.

Ligger vackert.

Närproducerat kan man gott säga. Rökt på grannön.
Är ni ute efter paddla bekvämt så går det hyra stugor och äta god mat på kvällen. Och det finns kajak uthyrning. Men vi skulle vidare till Misterhult.

Misterhult 

Denna resas mål.Jag har bara hört gott om denna lilla paradis. Efter ha paddlat runt här så föredrar jag helt klart den norra delen och lång ut i havsbandet. Det finns riktiga guldklimpar och härliga naturupplevelser att få. Inre delarna blir lite mer gästvänlig för kajaker. Men det finns bra ställen även här. Det finns sjökrogar, men dåligt med ställen att handla på. Mer finns på Eriks Kajak.nu .
Som vanligt var vi lite sena på dagen för leta reda på någonstans att sova på. Men en snabb titt tog kurs utåt på havsbandet.

Då siktar vi mot Stora Bergskär.

Oj vi måste nog snirka lite först.
Bara så härligt.
Vi hittade ett väldigt bra ställe att campa på. Populärt ställe för paddlare. Så det var bara slå upp tälten och laga mat. Och fundera på var vi ska paddla.

Kajaker på en udde.

Ett Allak mot skyn.

Härlig skärgård.

En bra lägerplats.

Men även här finns det puckon som eldar direkt på berget.

Efter maten satt vi med en wiskey efter en bra dag igen. Faktiskt väldigt nöjda med livet. Då hör vi en fågel som vi känner igen. En berguvs låga hoande. Var har jag ingen aning. Sen hör vi ett svar hoande ifrån annat håll. Gåshud med andra ord. Och höra berguv två dagar i rad? Sånt händer bara inte.

Nu börjar det bli lite segare att komma iväg på morgonen. Jag har varit ute i 9 dar nu. Planen är paddla söderut så långt möjligt. Som vanligt har vi inget riktigt mål mer än snabb koll på kartan var det går att campa.

Lugnt och sol. Vad mer kan man begära?

En örn som glider.
Direkt denna dag såg jag örn. Hann ju bara komma ut på turen.  Stefan missade örnen och paddlade en annan väg för utforska. Vi brukar göra så för inte gå varandra på nerverna. Med snabba blickar så vet var vi ska. Detta innebar att jag skrämde en örn nära håll som stack åt Stefans håll över en ö. Stefan höll trilla ur kajaken när örnen drog några meter över honom. En klia örn på magen upplevelse. Det är verkligen stora fåglar.

Där försvann Stefan.
Även här fanns det sörja.

Bara härligt.

Lite mer öar och vackert väder.
Det ska gå ta sig fram här.

Och var tog min paddel kompis vägen?

 Här i norra delen av Misterhult är det en skärgård som jag gillar. Mycket att utforska och det finns även ställen att äta på. Men vi missade att äta på Örö pga att vi planerade så bra och ett litet hjärnsläpp kanske.

Örö.
Lätt att hitta en rast plats.

Skärgård i min smak.
För första gången fick vi börja tänka hur det skulle blåsa. Mer att kunde bli åskbyar etc. Men vi hittade efter massa letande och obeslutsamhet en plats. Det märks att man blir mentalt slut efter ett tag. 


En bra udde att tälta på.
Nu började vi fundera att vända. Men först skulle vi utforska alla små öar utanför Boskär. Sen dra in mot land. Regn målen hängde tungt på himmelen. Men det är sånt man räknar med när man ska vara ute i tre veckor. Särskilt denna sommar.

Panik hoppa iland.
 Det dröjde inte länge innan vi fick snabb leta land pga ett åskväder drog nära oss. Inte helt perfekt att vara på låga holmar med trän på. Åskan drog mellan Öland och Kärnkraft verken i Simpevarp. Så vi beslutade att dra direkt mot fastlandet istället med mer skyddad skärgård. Vår första dag med många regnskurar.
Så lite skärgård som jag vill paddla i finns kvar. Vi fick trösta oss med att sitta och titta på Blå Jungfrun i horisonten. Den var i dagen ära blå som sitt namn.

Lång där borta är Jungfrun..
För paddla norrut behöver vi fylla på vatten för klara oss till Västervik. Så vi siktade mot Klintmåla. Kanske är butiken öppen?

Vilka båthus folk har.

Gästhamn med kajakbrygga .Hör inte vanligheten precis.
Nä butiken var inte öppen. Välkommen 2013 i juni står det. Bara att fortsätta vidare med blöta örnar som sällskap då och då.
Så vi drog vidare in i en ö lagun vid Älö som både båtfolk och paddlare verkar tycka om.

Snacka om motströmt.

En liten berghäll.

Regnet öser bara ned.

Här bakas det russinbullar!
Fördelen att campa långt ut skärgården är att man inte behöver väckarklocka. Jag hoppade nästan ur sovsäcken när hagelbrakarna satte igång. Just det fågeljakten körde igång.

En morgonpigg krabat.

.
Lite finlir

Ta det lugnt va?
Nu var det dags att paddla ut ur Misterhults övärld. Men först tog vi en sväng ut för se lite mer fina klippor. O vilken fin paddling vi blev bjudna på. Jag gillar verkligen den norra delen av skärgården.

Under ytan.

Solmadrass stenar. Jo jag tackar ja.
Ingen fel på denna fika vy!
Allt är inte fina släta klippor. Härlig natur.

Inte svårt att hitta pausställen.

Vågkrafter.
Ibland har man tur som får uppleva den lilla extra naturupplevelsen. Detta hände denna dag då Stefan såg en örn sitta på ett sjömärke och spanade ut över havet. Sjömärket var på en klippö med en brant mot havet. Det innebar att vi kunde smyga efter berget med kajakerna och ta en titt. Och det på nära håll och långtid utan örnen såg oss. De är mäktiga dessa fåglar. Sen var det bara glida därifrån.
Ibland vill man ha systemkamera!

Tillbaka till Tjust- och Grytsskärgård

Så var det dags att fylla på saker o ting i Västervik. Lärdomen efter flera stopp nu är att skriva ned en lista på allt vi behöver. Hjärnan fungerar inte så bra efter ett tag ute på vattnet. Eller man är i ett skönt slowmode helt enkelt. En sak som gas var tvunget att fixas. Inte alltid så lätt att hitta nämligen. Sen är det ända stället för påfyllning av alkohol.

Strandhugg för koll av sovplats.

En härlig start på dagen med spegelblankt vatten.

Någon sitter o funderar lite.

Hittade inte denna vad detta märke hade för betydelse. Färgglad sak.

Undrar var de var på väg?
När vi kom in till Västervik så fick vi sällskap ett par paddlar som på väg till Willys. De var på väg till Öland ifrån Kolmården. Byte av olika tips om mat etc hanns med. Hoppas att det gick bra.
Efter att varit i butiken o snurrat så hade himlen öppnat sig. Svordomar ifrån oss båda över att regnkläderna låg i kajaken. Undrar hur vi tänkte när det är en regnsommar? Men med kajakerna fulla med mat så bar det iväg igen för njuta av en lunch bestående av rökt lax o en god röra. Nu blev det att sitta under tarpen i ösregn och äta.

Där inne födes våra kajaker.

Pappa VKV kajak?
Väderprognosen lovade sämre väder med blåst och ville ta den inre vägen upp till Loftahammar. Det var försöka leta reda på något ställe att sova på. Det blev att sätta upp tarpen i riktigt ösregn. Där vi inte såg många meter utanför tarpen. Bra grej den där tarpen.
Det blev senare på kvällen att äta färskt kött igen och avnjuta en kladdkaka i mörkret.

T.o.m spindeln verkar trivas under tarpen.

Sen kvällsgrillning under tarpen. Inte helt fel.

Efter nattregn kommer morgonsol!
Som vanligt när det är en solig morgon blir det ta det lite lugnt med att torka allt.Och planera dagens rutt till en lyx frukost.

Härlig medsjö i soksken.
Vi hade vindarna med oss. Och det behövdes efter det tar på krafterna att vara ute såhär länge. Det är ju ett ordentligt motionspass varje dag. Så vi njöt av lättare surf i ett vackert skärgård.. Fast vi råkade på utkanten av ett åskväder som vi fick riktig bra fart på kajakerna. Bara att hänga med till lä. Bara att hoppas att det inte ligger sten o skit undervattnet. Men det ju bra så vi satt o garvade i kajakerna. Åskbyar är inte att leka med. 

Undrar hur lastbilen hämtar denna container?

Visste inte att minkar bodde i lådor?

Håll dig där borta!

Lilla Grindö

Men var är paddlaren någonstans?


En lite udde för att slå upp läger på.

Denna är man värd efter 14 dagars paddling.


På väg att leta reda på en sten.
Vissa paddeldagar är det bara att bita ihop. Denna dag var en sådan. Bara sträckpaddling för att läggas precis vid Fyrudden. Planen var att ta lite lyxcamping vid Ekön. Men först en frukost efter en kylig natt.


Så kan man bo!
Efter en lugn början på paddling på plattvatten så blåste det upp. Tyvärr hade vi inte passerat Valmarsviksviken än. Det blir en tur i höga vågor. Så drog vi drog fort som vi kunde i mer skyddade vatten. Det och vi paddlade nära 4 mil gjorde mig seg och tom på energi. Vi botade lite av surheten med choklad för bli lite gladare. Vi måste bli bättre att lyssna på våra kroppar och inte bara köra på. Men extra rundan som vi tog var en vacker upplevelse.

Lunch tillverkning.

Tanken var att lägga sig på campingen söder om Fyrudden. Vi kollade till den och bara struntade i den. Inte vår stil med husvagnscamping med träningsoveraller etc. Så det blev att leta reda på ett annat ställe. Efter massa svordomar hittade vi en campingplats.

Visst funkar tältpinnar i berg. Lite våld behövs bara få ned dem.
Att somna till detta...

Att vakna till detta...

Sen bli bort jagade öns härskare.




Nu var det bara leta reda Fyrudden för mat påfyllning och vatten. Självklart blev det glass. Men ingen grillkol. De hade bara påsar för stora båtar!

Brandrampen vid Fyrudden.
Vädret var helt underbart, men risk för regn hade de skrivit på Smhi. Planen var att ta ytterskärgården upp till Sankt Anna Skärgård. Så raka vägen utåt till havsbandet.
Jodå. Passade på at klia en örn under magen innan Fyrudden.

Stefan har visst glömt dra upp rodret.


Lunch på Trollholmen. Men var är trollen?

En liten bro i skärgården.




 Jag gillar att ligga längst ut i skärgården som det går. Så jag lyckades övertala Stefan att paddla en liten omväg. Nåja han är ju inte svår övertalad att hitta massa små sund och vikar. Och vi hittade ett guld ställe med fin klippor och små skrån.
Så hoppas vi att det är fritt ifrån stenar.

Älskar dessa små skär och holmar.
Nu börjar vi få ordentligt med ångest att hitta tältplatser. Men ett åskväder gjorde att vi tog ett bara. Så upp med tälten bara innan åskan kom med sitt regn. Så hoppiland whiskyn fick intas i det orangesalongen. Sen var det bara få igång grillen med lite koll och ingen tändvätska. Fast det löstes av Stefan med törved så att grillen blev röd. Sen blev det grillat kött och äppelpaj med hemmagjord vaniljsås.

Efter regn kommer solsken.

Matlagning.

Äppelkaka med vaniljsås.
Lyckan med perfekt väder verkade vara över. Prognosen sa regn, sol och åskbyar. Den första åskvädret kom strax innan frukost. Det drog rakt över oss. Det är då man förstår varför man tar ned tälten så sent som möjligt. För det är skönt att krypa in i det. Önskade bara jag hade hörselproppar. För det smällde ordentligt. Men det var bara början på denna dags oväder.

Det var en liten groda.

Skitväder eller mysa i tältet.



Blött!
Nu var det bara att hoppa mellan åskvädren. Men vi hade medvind nu så det gick fort med surf över de större fjärdarna.
Vi har ju paddlat en hel del i Gryt och Sankt Annas skärgård. Så att vi hade missat att paddlat i Torröns alla små öar etc var förvånat. Men nu gjorde vi det med en härliga natur upplevelser som att sitta i kajakerna och  se fiskgjuse hovra i vinden. Sen se en havsörn bara glida förbi sekunden efter. Denna del av skärgården får man inte missa.

Njuter av lugnet innan stormen.
En skön lunchpaus.

Efter paddlar runt ett tag och verkligen fångat stunden ett tag bar det iväg mot dagens mål. Nämligen Äspskär utanför Tyrislöt.
Tyvärr fick vi panik hoppa i land för ta skydd av ett åskväder som drog lite väl nära oss. Och det passade bra med en kaffepaus just då.

Undrar vad som ätit upp denna orm?

Det gäller sitta lågt när åskväder drar förbi.

Sen gäller det att sitta bekvämt.

Nu var det bara sista hoppet till Äspskär. Åskvädren var för nära hela tiden för det skulle känna bekvämt på sjön. Men vi chansade att vi skulle hinna. Men jag var väldigt sliten denna dag så det var knappt vi klarade oss. Det blev att slänga upp kajakerna och upp med tarpen för senare kunna sätta upp tälten.

Tillbaka till Sankt Annas skärgård

Vad ska man säga om Äspskär? Det är en lagun ö som vi har tältat på flera gånger. Ett riktigt kajakmecka till ö. Har dass och soppsortering i fint skick. Går att hitta skydd för de flesta väder. En toppen ö för camping.
En ny dag utan åska dök upp. Men Smhi lovade nordlig kuling eller nästan. Så vi tog en halv slödag. Vi behövde ladda batterierna för orka en dag i blåst. Men vi låg i lä om vinden.

Hängmatta.
I lagunen var det väldigt blåsigt.
 Vår plan att bara paddla runt i Sankt Anna fick vi bara att ge upp. Det blåste för mycket och vi hade lite tid för komma upp till Bråviken igen. Sen gick det inte pga vinden att komma upp till Häradskär-Skärholmen vid Halfjärden. En klar besvikelse nämligen. Men då har vi något kvar att utforska.

Här blåser det!
Det blev istället hoppa mellan öar för ta sig fram i vinden. Det är inte sjön som stoppade oss. Motvinden gjorde att det var omöjligt att orka. Bra träning för magen och armar.

Grunt och lä. Skönt att kolla till massa små sund.

Passade på att slå läger strax utanför Aspöja. Helt slut efter dagens blåsiga paddling. Sen kan man undra om det var vi eller fiskrens platsen som luktade gammal skarv. En bra fråga.
Det var bara lägga sig och sova efter kvällsmaten. Men först njuta av augustikvällen med en härlig måne.

Härlig augustikväll.
Vakna till solen igen.

Tillbaka till Bråvikens skärgården och Sörmlandskusten.

Då var det bara göra ett snabbt strandhugg i Arkösund för påfyllning av lite mat och glass. Och sen snurra runt lite i Bråvikens skärgård. Där ingen av oss har paddlat, men åkt båt tidigare. Först tog vi en titt på Höga Blöckskär och Tyxholmarna. En riktigt trevlig liten omväg.

Underbar paddeldag.

Bron mellan Kopparholmarna.

Även jag var vig.
Någon har glömt något här.
Sista kvällen ihop för denna gång.

Efter massa beslut ångest och svårighet att hitta bra klippor så hittade vi en liten guldklimp att tälta på. Vi var tvungna att gå iland för huvudtaget se om det gick tälta här. Men vad kan bli fel med kvällssol och lä. Efter 19 dagars paddling är man rätt så sliten.
Så att lyxa till kvällen med mandeltårta och persikor var inte helt fel. Sen ha gammalt skåpmat till var en hit. Sen var det bara ha ångest för paddla över Bråviken igen.

Gammal trotjänare.

Mycket gott att dricka till efterrätten.

Så var det dags för sista dagen ihop på denna tur och korsande av Bråviken. Att upptäcka att det var blankvatten mellan öarna gav hopp om en lugn överfart till Oxelösund. Sen att få uppleva ett spegelblankt Bråviken är sällsynt. Speciellt när man ska paddla över den. Det var helt enkelt en maximal avslutning dag på paddelturen.

En varm dag på havet.

En sådan här dag måste man bara till Penningskären. Jag har velat paddlat dit ett tag. Men vädret har aldrig varit passande. Men denna dag var det bara plocka dem.
Det var mycket sjöfågel som låg i vattnet och dök. Stefan tyckte han såg en säl kolla till mig bakifrån. Jag han inte se den. Men vi såg senare säl på ett grund där han såg den.

Penningsskären.

Bra fika klippor.

Lite lyxfika till dagen till ära.

Fanns de som ville ha vind.
Lugnt var det.

Dit ska vi.

Mitt på Bråviken.

Blankvatten!
Nu var det bara dumpa av Stefan efter 19 dagars paddling ihop. Vår längsta tur ihop i kajaker. Man måste nog vara väldigt goda vänner för klara av att campa så länge ihop och vilja göra det igen. Sen undrar jag fortfarande varför jag tackade nej till pizza?

Ensam igen på en barndoms ö. Många bra minen här.
Nu var det bara att paddla hem. Men jag planerade ett stopp på en favorit plats för runda av paddlingen. Passa på fiska lite. Och blev en abborre som hamnade i grytan.

Här har jag varit förut.

Fiskgryta.
Passade på att ta en sovmorgon på sista dagen på långturen. Planen var att äta lunch på Svärdsklova. En trevlig skärgårdskrog. Bra ställe att stanna till på.

En dubbel espresso och plopp fika.


Bara att hitta ett ställe dra upp kajaken.

Har gjort så här förut.

En gös/pilgrimsmussel Wallenbergare.
En nöjd paddlare.

Hemma.
Sen var jag hemma efter att startat på en sommardag och kommit hem på en sensommardag med höst känsla. Det blev att sätta sig på stugaltanen med en  whiskey för drömma om nästa äventyr.

Lite små funderingar.

Att paddla så här länge är härligt. All vardags stress försvinner och man kan ta dagen som kommer. Sen är det saker som överraskade mig är att det jobbigaste var den mentala biten. Det gäller verkligen bara leva i nuet och planera framåt . Det gäller att ha koll på mat och vatten. Sen det svåra skulle vara att hitta mer gas till köket blev jag förvånad av. Men det är en lärdom till nästa långpaddling.
Vad som jag kommer skaffa mig är en extra paddel. Det är en säkerhetsdetalj som man måste ha.
Sen att verkligen ta rastdagar ifrån paddlingen. För vi tog bara en förmiddag som extra ledigt ifrån paddlandet. Det är för lite på en sådan här tur.
Men detta var ett riktigt härligt äventyr som jag gärna gör om. Så tack Stefan för sällskapet!

1 kommentar: